Ulični triptih – pogledajte jedinstvenu izložbu „u hodu”

Sasvim jedna drugačija ulična izložba

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu koja stoji iza ljetne manifestacije Art park i Turističke zajednice grada Zagreba, nastao novi projekt pod nazivom Ulični triptih, koji će tijekom 2021. godine obogaćivati zagrebačke ulice pravim malim street art remek djelima. 

Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene. Tako će tijekom cijele godine reklamni ulični paneli postati „živo” slikarsko platno, ulica privremeni umjetnički atelje, a odabrani umjetnici svoj će rad imati prilike izložiti kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni”. Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija. 

Prvi trojac koji će pretvoriti panele u mala umjetnička djela, bit će ulični umjetnici Mislav Lešić, Zvonimir Haramija Hans i Boris Bare, a početni vikend projekta, od 12. do 14. ožujka, oslikavat će se paneli u Radićevoj ulici (kod broja 42), zatim na Dolcu 1 (kod glavnih stepenica tržnice Dolac) te na Trgu bana Jelačića 11 (Centar za posjetitelje).

„S idejom skretanja misli od neizvjesne stvarnosti, potresa i svih njegovih vidljivih posljedica te sa željom da se uz pomoć kista i spreja osvježi centar grada, nadamo se da će novi izložbeni koncept uljepšati pogled na zagrebačke ulice i razvedriti svakodnevicu Zagrepčanima”.

„Kroz naš novi projekt Ulični triptih želimo pokazati da kist i sprej ne znače uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima. Povezali smo se s najznačajnijim predstavnicima domaće street art scene te će svaka tri mjeseca novi umjetnici ostaviti svoj autorski trag izražavajući se putem različitih stilova i formi. Tako ćemo, kroz Ulični triptih, na određenim lokacijama u našem gradu, od kojih je naš Centar za posjetitelje uvijek središnja lokacija, stvoriti cjelogodišnju atrakciju te prenijeti pozitivne poruke uređenjem urbanog okruženja na suvremeni način”. - direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld


Herman Gollubé - Boris Bare

Holy bird - Zvonimir Haramija Hans

Ulična rapsodija - Mislav Lešić

Svi ste pozvani razgledati besplatnu izložbu u centru Zagreb, zastati ispred „umjetničkog platna” te upoznati rad aktualnog umjetnika, a ako budete u pravo vrijeme na pravom mjestu, možda i ulovite umjetnika na djelu!  

Pratite Ulični triptih na Facebooku i Instagramu.