Zeleni Zagreb: Užitak s distancom

Zagrebačke su ulice isprepletene mnogim parkovima u kojima nikada nećete biti sami ni osamljeni, ali ćete se uvijek osjećati sigurni.

Iako se na zagrebačkim ulicama, u prodavaonicama, kafićima i restoranima poštuju sve mjere propisane za vrijeme pandemije Covid-19, upravo obilazak zagrebačkih parkova na najbolji način ujedinjuje opuštenost, užitak u lijepom ambijentu, rekreaciju i sigurnost.

Zagrebački parkovi, povezani u zelenu ili Lenucijevu potkovu – nazvanu tako po hortikulturnom planeru koji ju je osmislio – počinju u neposrednoj blizini središnjeg Trga bana Josipa Jelačića i spuštaju se do željezničkog Glavnog kolodvora. Ne samo da su lijepi zbog hortikulturnog uređenja, nego isto tako niz tih parkova pažnju privlači bistama povijesnih ličnosti iz zagrebačke i hrvatske povijesti te atrakcijama i povijesnim zdanjima u njima i oko njih. Zelenu potkovu s južne strane nastavlja Botanički vrt, osnovan 1889. godine. Danas je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture i jedna je od najposjećenijih zagrebačkih turističkih atrakcija. Zelena se gradska potkova potom ponovo uzdiže u tkivo grada i dalje povezujući znamenite zagrebačke građevine.

U zoni samog središta grada više je parkova, poput Ribnjaka i Cmroka te park-šume Tuškanac.

Nedaleko, u istočnom dijelu grada nalazi se Maksimir, poznat i po tome što je jedan od prvih europskih perivoja uređenih prema nacrtima. U XVIII. stoljeću – kada je otvoren – bio je prvo javno šetalište u jugoistočnoj Europi. Kao vješti spoj i idealna kombinacija parka-šume i parka oblikovanog u engleskom pejzažnom stilu, bio je tadašnjim stanovnicima drago odredište, a to je ostao i danas. Od 1925. godine u njemu je i Zoološki vrt.

U neposrednoj blizini zelenilom bogatih novih gradskih četvrti, u jugozapadnom dijelu grada nastali su rekreativno-sportski centri Jarun – zbog istoimenog jezera popularno nazvan zagrebačkim morem – potom Sportski park Mladost te još mlađi park Bundek.

I nije to ni izdaleka cjelovita priča zelenog Zagreba, u kojem svaka gradska četvrt ima svoj park ili više njih. Svima zajedničko s posebnim mjestom u srcu stanovnika grada jest Sljeme, najviši vrh planine Medvednice, na koju je Zagreb naslonjen i posjetitelje – izletnike, rekreativce i sportaše – privlači u svako doba godine.

Objavljeno: 06.10.2020