Tržnica Dolac: Okusi, mirisi i ritam grada

Središnja zagrebačka tržnica Dolac u devet je desetljeća postojanja postala institucija i mjesto na kojem se o stanovnicima Zagreba, njihovom životu i navikama može najviše saznati, i bez previše riječi…

Gotovo je nemoguće pronaći gosta grada, čak i onog koji je u njemu samo u prolazu, a da nije posjetio tržnicu Dolac, jedno od znamenitih mjesta u najstrožem središtu grada. Dolazak na Dolac, koji je „trbuhom grada“ postao 1930. godine, jedan je od rituala kojeg bi se Zagrepčani najteže odrekli pa je on i često mjesto susreta i uvijek živih razgovora koji su sastavni dio ovdašnje atmosfere. Na tržnicu se sa središnjeg Trga bana Josipa Jelačića dolazi prolazom Splavnica u kojem se prodaje cvijeće. Tržnica se sastoji od otvorenog dijela na kojem se prodaju voće, povrće i mliječni proizvodi u posebnim vitrinama te natkrivenog dijela pretežito s mesom i mliječnim proizvodima. Zagrebačka ribarnica, koja se nalazi u posebnoj zgradi pored otvorenog dijela tržnice, plijeni bogatim izborom kvalitetne morske i riječne ribe.

U jutarnjim satima na Dolcu se, uz domaćice i turiste, vrlo često mogu susresti i kuhari zagrebačkih restorana koji kvalitetu svojih jela zahvaljuju upravo ponudi uvijek svježeg i kvalitetnog voća i povrća, mesa i jadranske ribe, mliječnih proizvoda iz zagrebačke okolice. Na Dolcu se može vidjeti, kušati i kupiti ponuda individualnih proizvođača, sve većeg broja obiteljskih gospodarstava koji tradiciju povezuju s najnovijim nutricionističkim spoznajama, kao i prehrambene industrije. Svi oni zajedno među najzaslužnijima su za prepoznatljivost zagrebačke i hrvatske gastronomije. Zahvalnost lokalnim proizvođačima za opskrbu grada kvalitetnim domaćim proizvodima koje u njega donose Zagrepčani su izrazili i spomenikom kumici, simbolom svih prodavačica, koji je na Dolac postavljen 2006. godine, a autor mu je kipar Stjepan Gračan.

Na Dolac će jednako tako turisti doći u potrazi za lokalnim suvenirima ili jednostavno kako bi uživali u doista jedinstvenoj atmosferi i živopisnim šestinskim suncobranima koji na otvorenom dijelu tržnice prodavače štite od vremenskih neprilika, ali su i „točka na i“ doživljaja najpopularnije zagrebačke tržnice.

Objavljeno: 10.02.2021