Poklade u Zagrebu: Sve miriše na krafne…

Veljača je tradicionalno vrijeme karnevala, obilježeno različitim običajima, simboličnim tjeranjem zime i slasnim krafnama…

U Zagrebu i zagrebačkoj regiji vrijeme poklada tradicionalno se obilježava karnevalskim povorkama i plesom pod maskama, simbolično najavljujući odlazak zime te pobjedu dobroga nad lošim.

S obzirom na aktualne epidemiološke mjere, poznate karnevalske povorke u zagrebačkoj okolici u sadržajno izmijenjenom, ali i dalje zanimljivom, informativnom i edukativnom obliku ove će se godine održati virtualno. Samoborski karneval, koji se održava u gradiću Samoboru samo petnaestak kilometara udaljenom od Zagreba, u svom će 195. izdanju nastaviti s tradicijom, doduše usklađenom s novonastalim prilikama, ali i obogaćen sadržajima prilagođenima novom mediju. No, to ne znači da će u tom omiljenom zagrebačkom izletištu izostati dobro poznati ugođaj pa će i ove godine Samobor biti prigodno dekoriran te će se gostima nuditi prepoznatljive krafne i druge slastice te jela „za van“.

Isto će tako i 112. Turopoljski fašnik tradiciju nastaviti online sadržajima, potičući kreativnost i fašničko raspoloženje te i ove godine poštujući uobičajene rituale. Upravo zbog vjerovanja da se tim ritualima tjera zima, ali i dobro pobjeđuje zlo, od virtualnog spaljivanja princa fašnika ove su godine očekivanja posebno velika.

I dok su se karnevalski običaji zagrebačke okolice ove godine uglavnom preselili u virtualni prostor, u Zagrebu će prigodna događanja, zbog epidemioloških mjera, ali i posljedica prošlogodišnjih potresa, na žalost, biti reducirana. No, to ne znači da na gradskim ulicama neće biti mnogo onih, pogotovo djece i mladih, koji će prigodnim maskama obilježiti ovo doba godine. Da Zagrepčani ne odustaju od običaja svjedoči i bogata ponuda tradicionalnih krafni ili pokladnica, slastica pripremljenih od dizanog tijesta punjenog marmeladom te prženih u ulju. Na zagrebačkim ulicama u veljači miriše na krafne…

Objavljeno: 11.02.2021