Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski: Koncerti na otvorenome

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ovih je dana dobila i scenu na otvorenom pa će se u izvedbama vrhunskih glazbenih umjetnika sada moći uživati u jedinstvenom ugođaju, ispod zvijezda…

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u svibnju je započela s izvođenjem priredaba na novootvorenoj sceni pod otvorenim nebom. Zbog pandemije kao i potresa, od ožujka prošle godine u toj koncertnoj kući priredbe nije bilo čak 237 dana, a taj „kalendar tišine“, kako su ga nazvali čelni ljudi te glazbene institucije, prekinut je uspostavljanjem scene na otvorenom. U prolazu između Hrvatske matice iseljenika i Dvorane uređena je pozornica Lisinski Atrium zahvaljujući kojoj se ubrzano popunjava raspored koncertnih predstava izvedbama domaćih i stranih izvođača i ansambala.

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski krajem prošle godine obilježila je 47 godina rada. Tijekom gotovo pola stoljeća djelovanja na njezinim se pozornicama održao velik broj glazbenih, plesnih i dramskih predstava u izvođenju mnogih od najboljih svjetskih i domaćih solista, orkestara i ansambala. Na pozornici zagrebačke dvorane tako su gostovali Bečka filharmonija, Izraelska filharmonija, Filharmonijski orkestar milanske Scale i Londonska kraljevska filharmonija, ansamblima su ravnali Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Valerij Gergijev i mnogi drugi velikani svjetske glazbene scene koji su svojim nastupima obogatili kulturni život Zagreba i Hrvatske.

Inače, zagrebačka koncertna dvorana dobila je ime po Vatroslavu Lisinskom (1819. – 1854., Zagreb), skladatelju prve hrvatske opere Ljubav i zloba, koji se ujedno smatra utemeljiteljem moderne hrvatske opere, solo pjesme te zborske i orkestralne glazbe.

Objavljeno: 07.06.2021