Hrvatsko narodno kazalište: Svjetska premijera „Divlje simfonije“ Dana Browna u Zagrebu

Proslavljeni književnik Dan Brown tek objavljenoj dječjoj slikovnici pridružuje i glazbu, a njegova „Divlja simfonija“ svjetsku premijeru u izvedbi Zagrebačke filharmonije doživjet će upravo u Zagrebu.

Američki pisac Dan Brown, autor „Da Vincijeva koda“ i cijelog niza avanturističko-kriminalističkih romana, u ovoj godini pažnju javnosti privukao je kao autor slikovnice za djecu i kao skladatelj „Divlje simfonije“ čija će se svjetska premijera 9. listopada održati u Zagrebu.

Brownova slikovnica „Divlja simfonija“ objavljena je 1. rujna na više jezika u 27 zemalja, među ostalima i u Hrvatskoj. Kao sastavni dio toga projekta Dan Brown je skladao i glazbu koja se sastoji od 21 kratkog stavka kroz koje, baš kao i u slikovnici, vodi Maestro Miš upoznajući male čitatelje s različitim životinjama, ali i glazbenim instrumentima i izrazima. Putem besplatne aplikacije za pametne telefone uz svaku stranicu knjige pokretat će se i prateća glazba.

Pisac, čije su knjige prevedene na 52 jezika i prodane u više od 200 milijuna primjeraka, do sada svoja glazbena djela nije javno objavljivao. No, sada je poznato da je već nekoliko puta inkognito dolazio u Zagreb gdje mu je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski Zagrebačka filharmonija za njegove privatne potrebe snimala pojedine skladbe. Slijedom te suradnje, Zagrebački festivalski orkestar – u kojem sviraju mnogi članovi Zagrebačke filharmonije i drugih najboljih zagrebačkih orkestara – snimio je u dvorani Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svu glazbu namijenjenu čitateljima i slušateljima Brownove „Divlje simfonije“.

Zbog svih tih veza s gradom i njegovim glazbenicima, svjetska koncertna premijera „Divlje simfonije“ bit će 9. listopada u Zagrebu. Izvest će je orkestar Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom narodnom kazalištu pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića, hrvatskog dirigenta koji je ujedno i jedan od vodećih ljudi kreativnog tima producentske i diskografske kuće Parma Recordings zadužene za objavu ovog glazbenog albuma.

Nakon zagrebačke premijere planiraju se slične koncertne promocije u više od 20 zemalja širom svijeta, od kojih će autoru Danu Brownu sigurno posebno važna biti ona 15. studenoga u rodnom gradu Portsmouthu (SAD) u izvedbi tamošnjeg simfonijskog orkestra.

Objavljeno: 06.10.2020