Hrvatski prirodoslovni muzej: Obnova i novi atraktivni sadržaji

Upravo počinje obnova i proširenje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, što je najveća kulturna investicija u Zagrebu i jedna od kapitalnih u Hrvatskoj.

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, čiji je prostor izvan funkcije od potresa u ožujku prošle godine, predstavio je projekt vrijedan nešto više od 69 milijuna kuna zahvaljujući kojemu će bogata muzejska građa biti smještena u obnovljene, proširene i mnogim sadržajima obogaćene prostore. Najveći dio novca za tu investiciju, više od 57 milijuna kuna, osiguran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok je preostali dio osigurao Grad Zagreb.

Projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ provodi se u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ciljevi toga zahtjevnog i za kulturu grada Zagreba i cijele Hrvatske iznimno važnog projekta su obnova, dogradnja i očuvanje spomeničke palače Amadeo u kojoj je Prirodoslovni muzej bio smješten sve do razornog potresa. Uz obnovu i uređenje prostora za stalni postav izgradit će se i multimedijalna dvorana, suvenirnica, ugostiteljski objekt i igraonica za djecu, čime će se stvoriti jedinstven muzej prirodoslovlja atraktivan za domaće i inozemne posjetitelje. Dodatnim prostorom, novom opremom i laboratorijima jačat će znanstveno-istraživačke djelatnosti Muzeja.

Završetak toga projekta, koji će u velikoj mjeri pridonijeti razvoju kulturnog turizma u gradu Zagrebu, očekuje se potkraj 2023. godine.

Hrvatski prirodoslovni muzej jedan je od najvećih muzeja u Hrvatskoj. Začeci današnjih bogatih prirodoslovnih zbirki muzeja datiraju iz 1846. godine, kada je utemeljen Narodni muzej.

U muzejskim se zbirkama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja danas nalazi više od dva milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz Hrvatske i susjednih zemalja kao i s drugih kontinenata. Završetkom projekta svi će oni biti vraćeni u obnovljen i obogaćen muzejski prostor te zahvaljujući vrijednoj građi, ali i inovativnim načinima njezine prezentacije postati atrakcija za brojne posjetitelje Zagreba.

Objavljeno: 07.04.2021