Državni arhiv u Zagrebu

+385 1 48 07 150

Državni arhiv u Zagrebu osnovan je 1907. godine kao zagrebački Gradski arhiv pod upravom Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, a od 1947. smješten je u prekrasnoj gornjogradskoj palači Erdödy-Drašković iz 19. stoljeća.

Danas je Državni arhiv u Zagrebu javna ustanova od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku koja pohranjuje i čuva arhivsko gradivo nastalo djelovanjem upravnih i javnih službi, pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, gospodarskih subjekata, bankarskih i novčarskih zavoda, stranaka, društava, zaklada i udruga te obiteljske i osobne fondova i razne zbirke u razdoblju od 13-og do 21-og stoljeća.

U Arhivu je pohranjeno arhivsko gradivo u ukupnoj količini od 12 000 dužnih metara koje je raspoređeno u 1269 arhivskih fondova i zbirki, a korisnicima je omogućen rad u čitaonici Arhiva koja ima 24 sjedeća mjesta te je opremljena s četiri mikročitača i dva računala.

U prosjeku Arhiv tijekom godine posjeti oko 1700 korisnika i obradi se oko 6000 korisničkih zahtjeva što Arhiv čini drugim najposjećenijim arhivom u Hrvatskoj, odmah iza centralnog Hrvatskog državnog arhiva.

Teritorijalna nadležnost Arhiva obuhvaća Grad Zagreb, najveći dio Zagrebačke županije te dio Krapinsko – zagorske županije.

Posjetiteljima je omogućeno razgledavanje dvorišta palače d ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, a razgledavanje zgrade, stalnog postava i dvorišta uz stručno vodstvo moguće je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati uz prethodnu najavu na telefonski broj: + 385 1 48 07 167. Ulaz je besplatan.

 

Informacije o koronavirusu

Postupak prijave za zaprimanje oznake Safe stay in Croatia

Poznati o Zagrebu

David Byrne

David Byrne

Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik

Izvor: www.mvinfo.hr

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk