Sljeme

Idemo na Sljeme!, kažu Zagrepčani misleći pritom na odlazak na bilo koji dio Medvednice,  iako je Sljeme samo ime njezinog vrha. Taj vrh nije impresivna “špica“ poput onih alpskih,  nego je skriven u šumi, otprilike po sredini strmog sljemena planine.

Građani su prvi puta mogli uživati u pogledu sa Sljemena 1870. godine kada je šuma na njegovom vrhu potpuno posječena. Iste je godine njemački geodet Nitzl doveo na Sljeme zagrebačke trgovce Lovrenčića i Meška koji su se toliko oduševili pogledom s planine da su  odlučili na njezinom vrhu izgraditi solidnu drvenu piramidu. Iako visoka samo 4 metra,  malena je piramida bila prvi objekt u povijesti hrvatskog planinarstva!

Kako je rasla šuma, rasla je i piramida: 1877. podignuta je nova drvena konstrukcija visoka 8 m, a 1889. zamijenio ju je željezni vidikovac od čak 12 m. Izgradnjom prvog, željeznog TV  tornja na Sljemenu 1960. piramida je postala suvišna pa je premještena na Japetić u  Samoborskom gorju gdje i danas dočekuje planinare. Međutim, posjetitelji Sljemena nisu  dugo uživali u novom vidikovcu: 1973. je projektiran novi TV toranj pa je stari zatvoren za javnost. Novi je sljemenski toranj bio zamišljen kao raj za posjetitelje željne dalekih vidika, s dizalom koje bi ih odvezlo na 81 m visine do otvorenog vidikovca ili do nešto niže kavane s pogledom na sve strane svijeta. U planu je bio čak i luksuzni restoran s rotirajućom platformom koji nikad nije izgrađen. Nažalost, toranj je bio otvoren za posjetitelje samo nepune dvije godine, nakon čega su se posjetitelji Sljemena morali zadovoljiti “samo“  pogledom na Zagorje koji puca s vidikovca na vrhu planine. Terasa vidikovca smještena je  iznad  skijaških staza, još jednog nezaobilaznog medvedničkog sadržaja. Generacije  Zagrepčana stasale su na tom malenom skijalištu, uključujući i Janicu i Ivicu Kostelić, brata i sestru koji su proslavili hrvatsko skijanje i doveli na Medvednicu dvije velike slalomske utrke Svjetskog kupa. Manje je poznato da su slalom na Medvednici skijaši prvi puta vozili u ožujku davne 1932., a spust samo godinu dana kasnije. Na sljemenskim padinama se u sklopu utrke Zlatni medvjed natjecao i veliki Ingemar Stenmark – 1986. je bio četvrti u prvoj vožnji, a drugu nije završio.

Fotografije: PP Medvednica

Informacije o koronavirusu

Postupak prijave za zaprimanje oznake Safe stay in Croatia

Poznati o Zagrebu

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

David Byrne

David Byrne

Ako izuzmemo okolna brda s jedne strane grada, Zagreb je grad savršen za pedaliranje.David Bryne (Talking Heads) povodom izlaska knjige Biciklistički dnevnik

Izvor: www.mvinfo.hr

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr